Bozkurt NET{ Bozkurt NET
  Tıklayın kayıtlı kullanıcı olun
Ana sayfa ::Hasabınız :: Forumlar :: Makaleler :: İndir :: İletişim :: KURALLAR
alt1 alt1 alt1 alt1 alt1
alt1 alt1
alt1
Atatürk
Başbug
Atsız´ın Mektupları
Bozkurt
Tarihte Türkler
Osmanlı Sultanları
3 Mayis
Türk İslam Ülküsü
Ülkücü Hareket
İslam
Türk Büyükleri
12 Eylül
Dokuz Işık
Kızıl Elma
Doğu Türkistan
Türk Dünyası
Şiirler ve Marşlar
Ülkücü Şehitler
Ülkücüye Mektuplar
Sorular ve Cevaplar
Komünizm
Videolar
Müzikler
Postakartı

alt1 alt1
alt1
 Haber :
 Haber Ekle
 Haber Arşivi
 Arama
 Konular
 Baskıya hazırla
 Üyeler :
 Hesabınız
 Günlük
 Üye Listesi
 Özel İletiler
 ICQ Servisi
 Servisler :
 Kur'an-ı Kerim Meali
 Resim Galerisi
 E-Kart
 Dosyalar
 Müzikli Postakartı
 Cep Melodileri
 İletişim :
 Forumlar
 Bozkurtlar 100
 Bize Ulaşın
 Bizi Önerin
 Dökümantasyon :
 Makaleler
 Fikir ve Tarih Dünyası
 Kısa Nükteler
 Şairler ve Şiirler
 İzlenimler
 Ansiklopedi
 Dosyalar
 Dosya Ekle
 Popüler
 İlk 10
 Bağlantılar
 

alt1 alt1
alt1

alt1 alt1
alt1

alt1 alt1
alt1
AB'YE HAYIR

alt1 alt1
alt1
Makaleler
·Meluncanlar ve Biz
·Türk Tarihi ve Türk Adı
·Amerikan Genç Hristiyanlar Cemiyeti (Y.M.C.A.) ve Amerikan Kolejleri
·SEVR YASALARI MECLİS’TEN GEÇİRİLEREK TÜRKİYE YENİ BİR KURTULUŞ SAVAŞINA BAŞLAMAK MECBURİYETİNDE BIRAKILDI!
·ABD, Alenî Bir Düşman Haline Gelmiştir!
·Dedelerimiz Oğuzlar Çıkmış Yola Aral Kıyısından
·Avrupa Birliğine neden hayır.. Jeopolitik Yaklaşım
·Noel Üzerine
·Gümrük Birliği Anlaşmasının Anayasanın Başlangıç Kısmına Aykırılığı -1-
·Siyasi Konjonktürde Irak Türkmenleri
·Gümrük Birliği Anlaşmasının Anayasanın Başlangıç Kısmına Aykırılığı -2-
·Kıbrıs'ın Türkiyesiz AB üyeliği mümkün mü?
·Avrupa Birliği ve Kıbrıs Konusu
·Internet mi, İnternet mi?
·DİLDE, FİKİRDE, İŞTE BİRLİK (Gaspıralı ve Türkistan)
·İSMAİL GASPIRALI'NIN FİKİRLERİ
·Türkler ve İslamiyet
·Alparslan Türkeş'in Din Anlayışı ve İslama Bakışı
·Gök Tanrı
·Şamanizm Meselesi
·Ruhban Okulu neden açılmamalı?
·Ruhban Okulu
·Çanakkale Savaşları
·Türk Kültüründe Nevruz ve Milli Birlik-Beraberlik
· Sovyetler Birliği’nin Çöküşü ve Yeni Rusya Çeçen Mücadelesi
·Türkçenin Anadil Olarak Dünyadaki Yeri
·Masonların Kirli İşleri
·Gümrük birliği mi; sömürge antlaşması mı?
·17 Ağustos 1999 Depremi ve gizlenen gerçekler

alt1 alt1
alt1

alt1 alt1
alt1

alt1
turkdun19e

TÜRK DÜNYASI

Türk Dünyasının ölüm üçgeni || Azerbaycan || Kazakistan || Kırgızistan || Kıbrıs || Türkmenistan || Özbekistan || Tacikistan || Tataristan || Çuvaşistan || Başkırdistan || Yakutistan || Hakas Cumhuriyeti || Gagavuz (Gökoğuz) || Altay Cumhuriyeti || Çeçenistan || Dağıstanlılar || Irak Türkmenleri

 

IRAK TÜRKMENLERİ
sayfa 1 - sayfa 2 - sayfa 3 - sayfa 4 - sayfa 5 - sayfa 6

 

10.  TÜRKMENLERİN SOSYAL VE KÜLTÜREL DURUMU

Irak Türkmenleri coğrafî şartlara uygun olarak çölde yaşayan bedevî Araplarla, dağlık alanda yaşayan Kürtlerden farklı olarak, ziraat ve hayvancılık, ticaret ve sanat ile uğraşırlar. (KOÇSOY,1991:133) Kültür düzeyleri çok yüksek millî kültür ve geleneklerine son derece bağlı olup, her türlü baskıya rağmen millî benliklerini korumuşlardır. Dilleri, dilimizin Azerî Türkçesi (Doğu Oğuzcası) sahasına girmektedir.

 Arap ve Kürt aşiretlerinde görülen feodal sisteme Türkmen bölgelerinde rastlanmaz. Irak'taki Türkmen şehir ve kasabalarında bir memleketin temel taşı sayılan, orta tabakanın  mevcudiyeti bariz bir şekilde göze çarpmaktadır. Bunlar memur, esnaf, küçük sanat erbabı ve çiftçidir. Son yıllarda, gençler arasında yüksek öğrenime, büyük rağbet görülmektedir. Irak dışında; Türkiye, Amerika ve çeşitli Avrupa ülkesinde okuyan birçok Türkmen vardır.

Iraklı Türkmenler, Türklüğü ile iftihar eder. Aynı zamanda zengin folklorları vardır. Tamamına yakını Müslüman olup, bunların %80'i Sünnîdir. Şiî olanları Telafer, Kerkük'ün bazı köyleri ile Tuz Hurmatu ve Hanakin civarlarında yaşar. Mezhep ayrılığını bilmezler. Misafirperverlik ve komşuluk bağları kuvvetlidir. Çalışkandırlar. Dilenmek çok ayıp kabul edilir.

Genelde tek eşli evlilik hâkimdir. Töreleri Anadolu'nun aynısıdır ve eskiden beri gelen kültürel değerleri yaşamaktadırlar (YAKUBOĞLU,1976:67). Irak'ta başlıca istikrar unsuru olan soydaşlarımız, ülkelerinde bütünlüğün âdeta garantisidir.

Türkmenler 70 yıl boyunca devamlı olarak başa geçen her iktidar döneminde ezilmiş, takip altında bulundurulmuş ve devamlı olarak Araplarla Kürtler arasında iki ateş arasında kalmıştır. Buna ilâve olarak, Türkiye'ye gereğinden fazla güvenmeleri sebebi ile kendilerini kurtaracak siyasî veya askerî anlamda bir teşkilâtlanmaya da gidememişlerdir. Mevcut olanlarının da Irak üzerinde pek fazla bir siyasî etkisi bulunmamaktadır.

11.  IRAK TÜRKMENLERİNİN BUGÜNKÜ DURUMU

Irak devleti kuruluşundan bugüne kadar, Türkmenlere Araplaştırma siyaseti  uygulamaktadır. Türkmenlerin yaşadığı 16 şehir ve kasaba ile binlerce köyde, Türkçe eğitim yapan tek okul yoktur. Türkçe eğitim yasaklanmıştır. Eski Kraliyet Anayasası’nın 14. Maddesi; Türkmenlerin ana dili ile öğretim yapmalarına izin verdiği ve Türkleri azınlık olarak kabul ettiği halde, hiçbir zaman uygulanmamıştır. Buna rağmen Türklerin okuma yazma oranı % 90'dır. Çocuklar okullara kız-erkek ayırımı yapılmadan gönderilir.

Irak yönetiminin, çocukları Arapça öğretime zorlamasının amacı Türkmenleri asimile etmektir. Liseyi bitiren bir çocuğun üniversiteye gidebilmesi, Baas partisine üye olmasına bağlıdır. Üniversiteyi bitiren veya memur olanların tayinleri, Türkmenlerin yaşadığı yerlere uzak olan Arap bölgelerine yapılır. Eşi de memur olanlar ayrı ayrı yerlere tayin edilerek, istifa etmesi veya ailenin parçalanması hedeflenir. Askerî okullara Türk çocuğunun girmesi çok zordur. Ancak yönetime güven telkin edenler girebilir.

Arapların, Türkmen bölgelerine yerleşmeleri teşvik edilmekte ve devlet tarafından yardım yapılmaktadır. Arap kızı ile evlenmek isteyen bir Türkmen genci, yönetimden izin almak zorundadır. Türkmenlerden kız almak isteyen Araplara ise yardım yapılmaktadır.

 Türkmenlerin yaşadıkları bölgeler, iklim bakımından güney Anadolu özelliği taşır. Hurma ağaçlarının başladığı yer, Arap hududunu teşkil eder. Türkmenler su boylarında, şehir ve yaylalarda yaşar. Köydekiler çiftçilik ve hayvancılıkla, şehirdekiler ise ticaret ve sanatla uğraşır.

Türkmenler, Irak'ın en zeki, çalışkan, kültürlü ve medenî unsurunu teşkil eder. Oturdukları şehirlerin her tarafında kendi aralarında Türkçe konuşulur. Şiveleri Akkoyunlu ve Karakoyunlu Türkmen topluluğundan kalan Urfa, Erzurum, Tebriz ve Azerî lehçesi gibidir.

Türkiye'yi ana vatan olarak kabul ederler ve ana vatana çok bağlıdırlar. Misakımillî sınırlarımız içinde kalan bölge, Lozan Antlaşması ile Irak'a terk edildiğinden beri, Türkmenlerin Türkiye'ye karşı muhabbeti eksilmemiştir. Evleri başta Atatürk olmak üzere, Türk büyüklerinin resmi ile dolu olmasına rağmen, ne yazık ki, Türkiye bu soydaşlarımızla yeterince ilgilenememiştir. 1925 yılındaki Türk-Irak Antlaşmasında olduğu gibi, 1937 Sadabat Paktı, 1946 Türk-Irak Dostluk Antlaşması,1955 Bağdat Paktında da Irak Türkmenleri ile ilgili hiçbir husus yer almamıştır.

12.  SONUÇ

Bugün Kuzey Irak'ın içinde bulunduğu otorite boşluğu Türkiye'de de istikrarsızlığa sebep olmaktadır. Bu belirsizliğin getirmiş olduğu endişe ise, özellikle ülke bütünlüğü ve milletin birliği üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bölücü örgütlerin, Körfez Savaşından sonra bu otorite boşluğundan yararlanarak bölgeye daha fazla yerleşme imkânı bularak terörist eylemler için kullanmaları, Türkiye açısından endişe kaynağı olmaktadır. Bölgedeki otorite boşluğunu doldurmaya ve bunu uluslar arası ortamda kabul ettirmeye çalışan Kuzey Irak'taki Kürt liderler "denetimimiz altında" deseler de, bu gruplar ve bölgedeki ayrılıkçı güçlerin ülkemiz için potansiyel bir tehdit olduğu açıktır.

Osmanlı Devleti’nin yıkılmasından sonra ana vatandan ve Anadolu Türklüğünden ayrılmak zorunda kalan Irak Türkmenleri, yaklaşık 80 yıldan beri, Irak yönetimi altında gelmiş geçmiş bütün iktidarların baskı ve zulmü altında yaşayarak asimile edilmeye çalışılmış olmasına rağmen Türklüklerini kaybetmemiş; Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti ile Anadolu Türklüğüne karşı sevgi ve bağlılıkları hiç eksilmemiştir.

Türkmenlerin bunca baskı ve katliama rağmen hiçbir zaman Irak yönetimine isyan etmek bir yana büyük bir sabırla tepki bile göstermemiş olmalarına rağmen Irak’ın bu tutumu, Türkmenlerin Türkiye sınırına yakın bölgelerde yaşamaları nedeniyle bir gün Türkiye’nin bölgeye sahip olacağı korkusuna dayanmaktadır. Ancak ne yazık ki Misakımillî sınırları içinde olmasına rağmen Atatürk’ten sonra, son dönemlere kadar hiçbir Türk iktidarının Kuzey Irak ve Türkmenlerle ilgili bir politikası olmamış ve bölgede yaşayan Türkmenler Irak Hükûmeti ile Kürt grupların insafına terk edilmiştir.

Son dönemlerde ülkemizde meydana gelen bölücülük hareketlerine karşı Irak’ta sosyal, kültürel ve siyasal haklarına kavuşmuş ve diğer etnik gruplar gibi eşit haklara sahip olan Türkmenler Türkiye’nin emniyet sübabı olacaktır. Bu nedenle hükûmetler arası görüşmelerle; Türkmenlerin sosyal ve kültürel kimliklerinin muhafaza edilerek geliştirilmesi yanında, siyasal haklarının korunması yönünde yapılacak siyasî girişim ve sağlanacak haklar ülkemizdeki bölücü terör hareketlerinin önlenmesine de önemli katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.

KAYNAKLAR

  • ATEŞ, Sönmez, “Irak Türkleri Hakkında”, Türk Kültürü Dergisi, Mart, Sayı:5, s.43-48, Ankara, 1963.
  • ÇAY, A. Haluk, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun Kültürel Yapısı”, Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, Temmuz, Sayı:17 s.37-41, Ankara, 1986.
  • DEMİRCİ, Fazıl, “Irak Türkmenleri-Kuzey Irak Türkiye İlişkileri”, Yeni Türkiye, Türk Dış Politikası Özel Sayısı, Mart-Nisan, Sayı:3, s.350-358, Ankara, 1995.
  • EMZEN, Müeyyet, “Musul Vilayetinde Türk Aşiretlerinin Durumu ile İlgili İki Belge”. Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, Ağustos, Sayı:6, s.42-45, Ankara, 1985.
  • ESİN, Necmettin, “Irak Türkleri”, Türk Kültürü Dergisi, Kasım, Sayı:1, s.48-53, Ankara,1962.
  • Misakımilli ve Türk Dış Politikasında Musul Sempozyumu, Muhtelif Makaleler, Atatürk Araştırma Merkezi Yay., Ankara,1998.
  • PAMUKÇU, Ekrem, “Bayatlar ve Irak Bayatları”, Kerkük Dergisi, Nisan-Temmuz, Sayı:15-16, s.30-33, Ankara, 1994.
  • SÖNMEZ, Osman, “Misakımillî ve Musul-Kerkük”, Kerkük Dergisi, Nisan-Temmuz, Sayı:15-16, s.9-15, Ankara, 1994.
  • AKGÜL, Suat, UZEL, Sahir, “Musul Kerkük Harekatı”, “Berikan Yay., Ankara, 2001.
  • ARVASİ, S.Ahmet, “Doğu Anadolu Gerçeği”, T.K.A.E.Yay., Ankara, 1980.
  • ATALAR, Mehmet, Irak Türkleri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi): İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul 1976
  • ATATÜRK, M.Kemal, “NUTUK”, MEB.Yay., Ankara, 1976.
  • ÇAY, A. Haluk, “Her Yönüyle Kürt Dosyası”, Boğaziçi Yay., Ankara, 1993.
  • DEMİRBAŞ, Bülent, “Musul Kerkük Olayı”, Arba Yay., İstanbul, 1991.
  • DEMİRCİ, Fazıl, “Irak Türklerinin Dünü Bugünü Yarını”, T.T.K. Basımevi,. Ankara, 1991.
  • DEMİRCİ, Nefi, “Kerkük (Kerkük'ün Siyasi Tarihi)”, Detay Ofset Basımevi, İstanbul,1986.
  • EWANS, Laurence, “Türkiye'nin Paylaşılması (1914-1924)”,(Çev.:Tevfik Alanay), istanbul, 1971.
  • GROBBA, Fritz, “Irak”, (Çev.:Feridun Akkor) Genkur. Basımevi, Ankara, 1951.
  • GÜREL, Şükrü S., “Orta Doğu Petrolünün Uluslar arası Politikadaki Yeri”, Ankara Üniversitesi S.B.F. Yay., Ankara, 1979.
  • HÜRMÜZLÜ, Erşad, “Irak Türkleri”, Irak Millî Türkmen Partisi Yay., Ankara, 1984.
  • KARADAĞ, Raif, “Petrol Fırtınası”, Adak Yay.(3.Baskı), İstanbul, 1963.
  • KOÇSOY, Şevket, “Irak Türkleri”, Boğaziçi Yay., Ankara, 1991.
  • KURAT, Y. Tekin, “Osmanlı İmparatorluğu'nun Paylaşılması”, Turhan Kitapevi, Ankara, 1986.
  • KÜRKÇÜOĞLU, Ömer, “Türk-İngiliz İlişkileri (1919-1926)”, Ankara Üniversitesi S.B.F. Yay., Ankara, 1978.
  • “1993 Musul-Kerkük İle İlgili Arşiv Belgeleri (1515-1919)”, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Basımevi, Ankara.
  • ÖKE, M. Kemal, “Musul Kerkük Dosyası”, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Yay., İstanbul, 1991.
  • ÖKE, M. Kemal, “Musul ve Kürdistan Sorunu (1918-1926)”, T.K.A.E. Yay., Ankara, 1992.
  • SABİS, A.İhsan, “Harp Hatıralarım. (Birinci Cihan Harbi)”, Nehir Matbaası. Cilt I-II, İstanbul, 1990.
  • SANDER, Oral, “Anka'nın Yükselişi ve Düşüşü”, Ankara Üniversitesi S.B.F. Yay., Ankara, 1987.
  • SONYEL, Salahi R., “Türk Kurtuluş Savaşı ve Dış Politika”, T.T.K. Basımevi, Ankara, 1971.
  • SOYSAL, İsmail, “Türkiye'nin Siyasal Bağıtları (1920-1945)”, T.T.K. Basımevi, Cilt:1, Ankara, 1983.
  • SÜMER, Faruk, “Oğuzlar (Türkmenler)”, Ana Yay., (5.Baskı), İstanbul, 1980.
  • TURAN, Osman, “Selçuklu Tarihi ve Türk-İslâm Medeniyeti”, Turan Neşriyat, (2.Baskı), İstanbul, 1969.
  • “Türkiye-Irak İlişkilerinin Dünü Bugünü Yarını”, Harp Ak. K.lığı Basımevi, İstanbul, 1995.
  • YAKUBOĞLU, Enver, “Irak Türkleri”, Boğaziçi Yay., İstanbul, 1976.
  • YERGIN, Daniel, “Petrol”, (Çeviren: Kamuran Tuncay), İş Bankası Yay., İstanbul, 1995.
  • YILDIZ, H. Dursun, “Türk Dünyasında Irak Türkleri”, Toker Matbaası, İstanbul, 1971.
  • YILDIZ, Hasan, “Sevr-Lozan-Musul Üçgeninde Kürdistan”, Koral Yay,, (2.Baskı) İstanbul, 1977.
  • YILMAZ, Veli, “Anadolu'da Türk Varlığı ve Güneydoğu Olayları”, Harp Ak. K.lığı Yay., İstanbul, 1993.
  • <<< geri

    alt1
    alt1 alt1
    alt1
    Üye Adı

    Şifre

    Hala hesabınız yok mu? Hemen buradan açabilirsiniz. Kayıtlı bir kullanıcı olarak yorum ayarları ve isminizle yorum gönderme gibi birçok avantajlara sahip olacaksınız.

    alt1 alt1
    alt1
    · Tüm Kategoriler
    · Astronomi
    · Avrupa Haber
    · Basın-Yazarlar
    · Bilgisayar-İnternet
    · Bilim ve Teknoloji
    · Derin Haber
    · Din
    · Dünyadan
    · Edebiyat
    · Gündem
    · Kültür Sanat
    · Lider
    · Politika
    · Sizden Gelenler
    · Spor
    · Tarih Dünyası
    · Türk Dünyası
    · Ülkücü Hareket
    · Yaşam ve Sağlık
    · İlhan Esen Yazıları
    · İlhan Esen Şiirleri

    alt1 alt1
    alt1
    SELAHATTİN TEKİZOĞLU

    İSİMSİZ KAHRAMANLAR
    Siz uyuyorsunuz beyler siz gerçekten de gaflet içindesiniz. Yeri geldiğinde koca koca laflar edenler. Biliyor musunuz, bir çoğunuz, burnunuz ucunu bile görmekten aciz insanlarsınız!! Görüyorsunuz, ülkede neler oluyor ne çirkin işler sergileniyor. Ülkücüler, biz bunları, bu çirkin işleri yapan insanları bilmek ve tanımak durumunda değil miyiz?!.. Nerden bileceğiz. Galiba bunlar bizim ilgi alanımıza pek girmiyor Çünkü bizim işimiz bizim yarışımız başka sahalarda.. Köşe kapmak vitrine çıkmak Genel Başkanla uğraşmak Birbirimizin kuyusunu kazmak.... Ülkücünün ne işi olur, onunla-bununla ocuyla-bucuyla Cenab-ı ALLAH'ın gösterdiği yolda, adam gibi yürümek yetmiyor mu?!.... devamı



    alt1 alt1
    alt1

    BARBAROS BULVARI
    İBA BLOKLARI 14/1 KAT:3 DAİRE:8 Balmumcu/Beşiktaş İstanbul Tel:0212 288 65 42 Fax:0212 288 65 27 >
    ÇAKIRDİKEN
    İlhan Esen


    İstme Adresi:
    Bilgeoğuz Yayınları
    BARBAROS BULVARI İBA BLOKLARI 14/1 KAT:3 DAİRE:8 Balmumcu / Beşiktaş/İstanbul Tel:0212 288 65 42 Fax:0212 288 65 27

    alt1 alt1
    alt1


    alt1 alt1
    alt1


    Diline Sahip Çık!Türkçe Kelime Kullan!


    Okey
    (Tamam)


    Provokasyon
    (Kışkırtmak)


    Check Etmek
    (Kontrol Etmek)


    Deklare Etmek
    (Bildirmek)


    Trend
    (Eğilim)


    Objektif
    (Tarafsız)


    Persfektif
    (Bakış Açısı)


    Timing
    (Zamanlama)


    Laptop
    (Diz Üstü)


    Global
    (Küresel)


    Legal
    (Yasal)


    Partner
    (Eş)


    Entegre
    (Bütünleşme)


    Antipatik
    (Sevimsiz)


    Döküman
    (Belge)


    Dizayn
    (Tasarım)


    Analiz
    (Çözümleme)


    Pesimist
    (Karamsar)


    Departman
    (Bölüm)


    Monoton
    (Tekdüze)


    Mantalite
    (Anlayış)


    Prezentasyon
    (Sunum)


    Anektod
    (Hikayecik)


    Konsensus
    (Uzlaşma)


    Kriter
    (Ölçüt)


    İmitasyon
    (Taklit)


    Legal
    (Yasal)


    Full
    (Tam)


    Asparagas
    (Şişrme Haber)


    Bariyer
    (Engel)


    Demagoji
    (Laf Ebeliği)


    Damping
    (Düşürüm)


    Diaspora
    (Kopuntu)


    Enformasyon
    (Bilgilendirme)


    Enstantane
    (Anlık Görünüş)


    Fikstür
    (Karşılaşma Takvimi)


    Garnetür
    (Yanlık)


    Karambol
    (Karmaşa)


    Montaj
    (Kurgu)


    Metropol
    (Anakent)


    Motivasyon
    (İsteklendirme)


    Marj
    (Pay)


    Potbori
    (Karmaca)


    Trübülans
    (Hava Burgacı)

    C* Yabancı Kelimelerin Dilimize Girmesine İzin Verme


    alt1
    1998-2007 Bozkurt NET
    alt1
    1998-2010 BOZKURT NET
    --------------------------------------
    Web sitemiz PHP-Nuke (© 2003) kodlarına sahiptir. PHP-Nuke GNU/GPL lisansı altında dağıtılan ücretsiz yazılımdır.
    alt1